شاید تا به حال وقتی از خیابان عبور میکردهاید با صحنهی دعوا مواجه شده باشید. نمیدانم موقع دیدن یک دعوا چه کار میکنید. میپرید وسط دعوا و دو نفر را از همدیگر جدا میکنید، یا این که طرف یکی از آنها را میگیرید و طرف دیگر را محکوم میکنید، یا اینکه بیتفاوت رد میشوید.
من معمولا میایستم و به قیافهی هر کدام از آنها دقت میکنم. نتیجهای که تا امروز کشف کردهام این است که برندهی دعوا آن کسی نیست که زور بیشتری داشته باشد یا بیشتر کتک زده باشد یا این که لباسهای طرف مقابلش را جر وا جر کرده باشد. برندهی دعوا کسی است که تا آخرین لحظه حرفش برای افکار عمومی قابل قبول بماند. برندهی دعوا کسی است که گریهاش نگیرد، برندهی دعوا کسی است که برافروخته نشود، برنده دعوا کسی است که شاخ و شانه نکشد، برنده دعوا کسی است که قدرتهای اعمال نکردهاش را به رخ مخاطب نکشد که چه بسا اعمال آن برایش خسران بیشتری به دنبال خواهد داشت و از این جهت نمیتواند آنها را اعمال کند. برندهی دعوا کسی است که برای جبران ضایع شدنها فک و فامیل و پدر و مادر و اعتبار خانوادگی و پول جیب بابا و مدل کفش پسرخالهی همسایهاش را به رخ نکشد. برندهی دعوا کسی است که حرفش از اول درست باشد، برنده دعوا کسی است که منطق داشته باشد.
دعوای اینترنتی هم همین قاعده و قانون را دارد. فقط مصالحش فرق میکند، زور بازویش فرق میکند. مدل کفش پسرخالهی همسایهاش فرق میکند و الا قانون همان قانون و آش همان آش است. سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی مبارک!